Wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego

Jak uniknąć zakażenia pokarmowego u małego dziecka

Lato sprzyja jedzeniu poza domem, próbowaniu nowych potraw, poznawaniu nowych smaków oraz korzystaniu ze świeżych warzyw i owoców. Należy jednak uważać, aby nie zaserwować dziecku choroby, jak wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego, podczas radosnego urlopu czy słonecznych wakacji w domu. Zakażeniom przewodu pokarmowego zwykle towarzyszą trzy podstawowe objawy: bóle brzucha, biegunka, wymioty. Czasem dochodzi do tego wysoka gorączka. Przyczyną są najczęściej zakażenia rotawirusem, ale także i innymi wirusami, bakteriami czy pierwotniakami. Z bakterii atakujących układ pokarmowy wymienić należy Salmonellę (wywołuje paradury, Salmonellozę) i Shigellę (czerwonka). Gronkowce lub bakterie beztlenowe (po zjedzeniu zakażonych potraw — najczęściej lodów, ciastek, pasztecików) wywołują zazwyczaj masowe zatrucia dzieci, często o groźnym przebiegu.

Wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego (pot. grypa żołądkowa, jelitówka) to choroba układu pokarmowego wywoływana najczęściej przez rotawirusy, astrowirusy, norowirusy oraz rzadziej adenowirusy. Wirusowe zapalenia układu pokarmowego rozprzestrzeniają się głównie drogą pokarmową, czyli przez skażone ręce, naczynia bądź przedmioty, wodę lub pokarm, a także drogą kropelkową. Są to schorzenia wysoce zaraźliwe.

Szczególnie narażone na tego typu infekcje są dzieci od 3 miesiąca życia do 3 roku życia. Choroba u maluszków ma najcięższy przebieg. U starszych dzieci oraz dorosłych przebiega ona z kolei łagodniej lub nawet bezobjawowo.

W leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego ważne jest:

  • wykrycie przyczyny choroby — badania posiewowe;
  • obfite pojenie dziecka, najlepiej roztworem elektrolitów — dla wyrównywania jonów traconych podczas biegunki i wymiotów;
  • podanie probiotyków, czyli tzw. dobrych bakterii, które przywracają prawidłową florę przewodu pokarmowego;
  • kontakt z lekarzem, który oceni, czy dziecko nie wymaga nawodnienia drogą dożylną, hospitalizacji i dodatkowego leczenia.

Wiadomo, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Zwłaszcza w przypadku małych dzieci.

Aby uniknąć zakażenia, należy:

  • pilnować, by na spacerze maluch nie wkładał do buzi kamyków, patyków, brudnych od piasku lub ziemi rąk, a także nie podnosił ciekawiących go śmieci/brudów;
  • nauczyć dziecko mycia rąk przed posiłkiem, po każdym powrocie do domu, po skorzystaniu z toalety i zabawach ze zwierzętami;
  • podawać do picia wyłącznie przegotowaną wodę lub wodę butelkowaną zatwierdzoną do spożycia przez dzieci;
  • podawać do jedzenia wyłącznie umyte owoce;
  • dokładnie myć owoce i warzywa przed ich przetworzeniem lub bezpośrednim spożyciem;
  • nie podawać dziecku potraw z surowego mięsa (dorosły łatwiej zniesie ewentualne zakażenie);
  • regularnie odrobaczać domowe zwierzęta, zwłaszcza psa i kota;
  • walczyć z muchami w domu, a szczególnie w kuchni;
  • podczas wyjazdu za granicę do krajów egzotycznych przestrzegać powyższych zasad ze zdwojoną siłą oraz zaszczepić się przed wyjazdem (zgodnie z zaleceniami poradni).

 

boy-437971 1280

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *